Olet tässä:

Nordzuckerin kampanja 2016/17 päättyy

04.01.2017|RSS|

 Nordzucker-konsernin sokerijuurikaskampanja 2016/17 on päättymässä keskimääräistä suurempaan sokerisatoon. Kolmetoista tehdasta toimivat keskimäärin 104 päivän ajan – eli pidempään kuin edellisenä vuotena. Nordzuckerin kolmessatoista tehtaassa on käsitelty yhteensä noin 15 miljoonaa tonnia sokerijuurikasta (edellisenä vuonna 12,5).

Useimmat tehtaat ovat jo päättäneet oman kampanjansa viime päivien aikana, ja Uelzenin (Saksa), Örtoftan (Ruotsi) ja Opalenican (Puola) tehtaat seuraavat perässä muutaman päivän kuluessa. Vain Slovakian tehtaalla Trenčianska Teplássa kampanja jatkuu ennätyssadon ansiosta aina 22. tammikuuta 2017 saakka.

”Meillä on ollut kaikilla tehtaillamme tänä vuonna tasainen kampanja. Vain aivan alkuvaiheessa meidän oli valmistauduttava muutamissa tehtaissa suurempaan naattien määrään”, korostaa Axel Aumüller, Chief Operating Officer. . ”Kaikki on erityisesti laitoksiimme tehtyjen jatkuvien investointien sekä suunnitelmallisen ja keskitetysti ohjatun kunnossapidon ansiota. Tämä kaikki on tarpeen, jotta tuotantomme säilyy kilpailukykyisenä ja vastaa markkinoiden vaatimuksiin myös tulevaisuudessa”, toteaa Aumüller luodessaan katsausta vuoteen 2017. Vuosi 2017 on merkittävä etappi johtuen EU:n alueen sokerikiintiöiden ja sokerijuurikkaan vähimmäishintojen päättymisestä.

Tämänvuotinen sokerisato on kaikissa konsernin maissa pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Joillakin viljelyalueilla saavutettiin suorastaan erinomainen sato. Erityisesti Slovakiassa tämä vuosi on ollut menestys.

”Sokerijuurikkaalla on ollut pääasiassa hyvät sää- ja kasvuolosuhteet. Erinomaisesta sadosta saamme kiittää myös viljelijäneuvontaamme, joka on vaihtanut tiiviisti tietoja viljelijöiden kanssa”, kertoo Lars Gorissen, Chief Agricultural Officer. Hän korostaa: ”Olemme hyvässä vauhdissa ja parannamme satoa myös jatkossa – sokerijuurikas säilyttää kilpailukykynsä myös tulevaisuudessa.”

Kampanjan yhteenveto maittain:

Saksa
Saksan viiden tehtaan erittäin hyvä kampanja päättyi keskimäärin 103 päivän jälkeen. Sato oli noin 13,5 tonnia hehtaarilta (edellisenä vuonna: 13,0) eli pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Alueelliset erot olivat suuria ja muutamia huippusatoja oli havaittavissa. Erittäin kuiva syyskuu ja pilvinen lokakuu haittasivat vieläkin paremman sadon saantia, mutta sokerijuurikkaan erinomainen laatu aina viimeisiin päiviin saakka takasi tasaisen työskentelyn tehtaissa.

Tanska
Tehtaat Nakskovissa ja Nykøbingissä työskentelivät tasaisella tahdilla keskimäärin 101 päivän ajan käsitellen hieman keskimääräistä suurempaa satoa joulukuun loppuun saakka. Sokerisato oli 13,1 tonnilla edellisvuoden tasolla. Alkuvaiheessa kevään sokerijuurikkaat saatiin koulittua parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Melko kuiva kesä aiheutti sadolle kuitenkin kampanjan alkuvaiheessa vaikeat olosuhteet.

Ruotsi
Örtoftan tehtaan kampanja kestää tänä vuonna 116 päivää ja päättyy siis todennäköisesti tammikuun 9. päivänä. Sato oli 11,4 tonnia hehtaarilta (edellisenä vuonna 10,8), joten tulos on hieman viisivuotisen keskiarvon yläpuolella. Maalis-/huhtikuussa tehtyä kylvöä seurasivat edulliset kasvuolosuhteet siitä huolimatta, että kesä oli kokonaisuutena hieman kuiva. Marraskuun alkupuolen aikaiset pakkaset loivat joillekin alueille vaikeat kasvuolosuhteet ja toivat haasteita kampanjan loppuvaiheeseen.

Suomi
Säkylän tehdas päätti kampanjansa konsernin ensimmäisenä tehtaana jo marraskuussa käsiteltyään hieman keskimääräistä suuremman sadon 6,7 tonnia hehtaarilta (edellisenä vuonna 5,3). Sokerijuurikkaat saivat nauttia hyvistä säistä, mutta alkusyksystä oli kuivaa. Lähes ilman häiriöitä sujunut kampanja kesti yhteensä 57 päivää.

Liettua
Liettuan tehdas Kedainiaissa toimi suurella teholla 106 kampanjapäivän ajan joulukuun 30. päivään saakka. Hieman myöhästyneestä kylvöstä ja melko vaihtelevasta keväästä huolimatta hyvät kasvuolosuhteet toivat hieman keskimääräistä paremman sadon 11,6 tonnia hehtaarilta (edellisenä vuonna  9,6).

Puola
Puolassa sää oli tänä vuonna edullinen sokerijuurikkaan kasvun kannalta. Kahden erittäin kuivan vuoden jälkeen tänä vuonna saatiin riittävästi sateita, mikä tuotti hyvän sadon. Tämän vuoden sato 12,8 tonnia hehtaarilta oli selkeästi edellisvuotta suurempi (edellisenä vuonna: 10,0). Kampanja kestää keskimäärin 104 päivää, ja se päättyy Opalenicassa 4. päivänä tammikuuta.

Slovakia
 Trenčianska Teplán tehtaalla täyttyy 130 päivän ajan kestänyt kampanja todennäköisesti 22. tammikuuta. Sen myötä saadaan päätökseen Slovakian poikkeuksellinen vuosi, joka on tuonut erittäin hyvän sadon. Sato hehtaarilta oli tänä vuonna 12,9 tonnia (edellisenä vuonna 9,9). Toisin kuin edellisinä vuosina etenkin kesällä saatiin riittävästi sateita, jotta sokerijuurikkaat pääsivät hyvään kasvuun.

 

 

Palaa edelliselle sivulle