Evästeet Nordic Sugarin sivustoissa
Nordic Sugarin sivustoissa käytetään evästeitä, joilla kerätään tilastotietoja sivustojen käytön optimoimiseksi. Jatkamalla sivuston selaamista hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja evästeiden käytöstä ja ohjeet niiden poistamiseksi käytöstä.
Hyväksy evästeet
  
Olet tässä:

Sokerilla on monta tehtävää

Erilaisten sokerituotteiden valikoima on nykyään laaja, ja sokeria voidaankin käyttää monissa eri elintarvikkeissa. Sokerilla on useita ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka joko yksinään tai yhdessä muiden elintarvikkeiden valmistusaineiden kanssa tekevät siitä nykyaikaisen elintarviketuotannon tärkeän ainesosan.

Ilman sokeria hillo pilaantuisi ennen aikojaan, jäätelö muuttuisi ikävän kiteiseksi, ja leipä menettäisi nopeasti tuoreutensa ja mehevyytensä. Muunkin ruoan suhteen makuelämyksemme latistuisivat varsin arkisiksi, jos meillä ei olisi sokeria, eikä sen hämmästyttävää kykyä tuoda esiin ja syventää ruoan eri aineksien omia, luonnollisia vivahteita.

  • Makeus
    Makeus
    Sokerin päätehtävä elintarvikkeissa on antaa makeutta ja energiaa.
  • Maku ja aromi
    Maku ja aromi
    Eräs sokerin tärkeä ominaisuus on sen kyky korostaa makuja ja aromeja makeuden tunnistamiskynnyksen ylä- ja alapuolella.
  • Tilavuus
    Tilavuus
    Sokeri lisää elintarvikkeiden painoa ja tilavuutta, tosin sokerin vaikutus nestemäisten elintarvikkeiden tilavuuteen on suhteellisen vähäinen. Leipomotuotteiden tilavuuteen sokeri vaikuttaa eri tavoin.
  • Rakenne
    Rakenne
    Elintarvikkeen rakenne aistitaan sen suutuntumana. Sokeri parantaa monien tuotteiden, esimerkiksi leipien, hillojen ja juomien rakennetta ja lisää niiden tilavuutta.
  • Säilyvyys
    Säilyvyys
    Sokerin säilöviä ominaisuuksia hyödynnetään muun muassa hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa
  • Käymiskyky
    Käymiskyky
    Käymisprosessin avulla on valmistettu ja säilötty elintarvikkeita jo vuosisatojen ajan. Prosessin energialähteenä käytetään usein hiivaa ja jotain hiilihydraattia, esimerkiksi sokeria
  • Jäätymispisteen aleneminen
    Jäätymispisteen aleneminen
    Sokeri vaikuttaa elintarvikkeiden jäätymispisteeseen: mitä suurempi sokeripitoisuus, sitä alhaisempi jäätymispiste. Jäätelölle ja jäädytetyille jälkiruoille alhainen jäätymispiste on tärkeä
  • Väri
    Väri
    Sokeri tekee monista elintarvikkeista houkuttelevan värisiä. Tämä voi johtua karamellisoitumisesta, Maillardin reaktiosta tai sokerin kyvystä säilyttää elintarvikkeen väri
  • Kosteuden säilyminen
    Kosteuden säilyminen
    Koska sokeri sitoo vettä, vettä tarvitsevat reaktiot viivästyvät, jos tuote sisältää sokeria. Leivän säilyvyysaika pitenee, sillä sokeri saa veden säilymään leivässä pidempään