Olet tässä:

Nordzuckerin kampanja 2017/18 alkaa

Konsernissa odotettavissa hyvä sato. Juurikkaiden vastaanotto Säkylän tehtaalla alkaa 3.10.
04.09.2017|RSS|

Nordzucker-konsernin tämänvuotinen sokerikampanja alkaa 5. syyskuuta. Yleisesti ottaen yritys odottaa hyvää satoa alueellisesti suurinkin eroin. Kampanja päättyy todennäköisesti tammikuun loppupuolella 2018.

Ensimmäisenä aloittaa tänä vuonna puolalainen Opalenican tehdas. Siellä käsitellään alueen ensimmäiset sokerirjuurikkaat, kun kampanja alkaa 5. syyskuuta. Konsernin muissa maissa aloitetaan sokerintuotanto vaiheittain sitä seuraavalla viikolla. Viimeinen tehdas käynnistyy 3.10., kun Säkylän tehdas käynnistyy. Esivarastoidun paksumehun kampanja on aloitettu Nordstemmenissä jo 23. elokuuta.

Tänä vuonna sokerijuurikkaat ovat olleet maassa noin 200 päivää. Kasvuolosuhteet ovat vaihdelleet sääolosuhteiden mukaan melko suuresti eri alueilla: lähes kaikissa konsernin maissa erittäin kylmä huhtikuu jarrutti kasvua. Useimmissa paikoissa toukokuun lämpimämpi sää auttoi sokerijuurikkaita kasvamaan reippaasti, joten kasvu saatiin kurottua kiinni. Kesän aikana sää on ollut Suomessa normaalia viileämpi ja paikoin on ollut myös melko kuivaa. Muilla alueilla sääolosuhteet ovat olleet edullisemmat – huolimatta paikoin runsaistakin sateista.

Lars Gorissen, maatalousjohtaja, katsoo optimistisesti kohti tulevaa kampanjaa: ”Tämän viljelyskauden sää on ollut todella vaihteleva, ja sitä ovat leimanneet muutamat äärimmäisetkin olosuhteet. Me odotamme kuitenkin hyvää satoa.” Gorissen toteaa tulevasta kampanjasta: ”Oli kyse sitten markkinoiden uusista olosuhteista tai vaihtelevista sääolosuhteista – sokerijuurikas on todistanut satovoimansa ja uudet, joustavat sopimusmallimme ovat osoittautuneet kannattaviksi.”
Lisäksi tänä vuonna käsitellään ensimmäistä kertaa luomusokerijuurikkaita niin Schladenissa kuin Nykøbingissäkin.

Kampanjan odotetaan päättyvä koko konsernissa tammikuun loppupuolella.

Axel Aumüller, tuotantojohtaja, korostaa: ”Meitä odottaa paikoitellen pitkä kampanja. Siihen kaikki työntekijämme ja tehtaamme ovat valmistautuneet parhaalla mahdollisella tavalla.” Viime vuonna konserni investoi noin 84 miljoonaa euroa ennen kaikkea tuotantolaitosten kunnossapitoon ja modernisointiin. ”Markkinat edellyttävät meiltä joka suhteessa suurta joustavuutta. Sen vuoksi me investoimme kohdennetusti parantaaksemme tehtaidemme tehokkuutta niin varastoinnissa, logistiikassa kuin tuotannon laadussakin“, jatkaa Aumüller.

Yksi esimerkki tästä on kehittämistyö, jota olemme tehneet viime vuonna uudistamaamme juurikasvastaanottoon Säkylässä, sanoo Sucroksen tuotantojohtaja Sune Berghäll. ”Voimme nyt ottaa talteen juurikkaasta sellaisia osia, joita emme aiemmin ole pystyneet käsittelemään. Tämä on hyvä asia sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta. Otamme tällä käyntikaudella vastaan juurikkaita ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä tehostaaksemme tehtaan käyttöastetta ja sitä kautta lisätäksemme suomalaisen sokerintuotannon kilpailukykyä.

Modernisointi näkyy myös niin Örtoftan ja Clauenin uusien siilojen suuremmassa kapasiteetissa kuin myös leikepuristimien ja prosessinhallintajärjestelmienkin uudistamisessa.

Lisätietoja antavat:
Sune Berghäll, Tehtaanjohtaja, Säkylän sokeritehdas, puh. +358 104315411
Tero Tanner, Maatalousjohtaja, puh. +358 405436873

Tässä vielä yleiskatsaus konsernin kaikkien maiden kampanjan 2017/2018 aloituspäiviin:

Country Factory Start of campaign
Saksa Clauen 15. syyskuuta
  Klein Wanzleben 12. syyskuuta
  Nordstemmen 13. syyskuuta / tyksaft siden 23. elokuuta
  Schladen 13. syyskuuta
  Ueltzen 13. syyskuuta
Tanska Nakskov 12. syyskuuta
  Nykøbing 20. syyskuuta
Ruotsi Örtofta 19. syyskuuta
Suomi Säkylä 3. lokakuuta
Liettua Kėdainiai 12. syyskuuta
Puola Chełmża 12. syyskuuta
  Opalenica 5. syyskuuta
Slovakia Trenčianska Teplá 26. syyskuuta
Palaa edelliselle sivulle