Olet tässä:

Nordzucker päättää kampanjan 2017/2018 hyvään satotulokseen

Nordzucker-konserni on saanut kampanjansa lähes päätökseen. Kampanja on kestänyt keskimäärin 117 päivää ja sato on ollut hyvä. Luomusokerijuurikkaita käsiteltiin nyt ensimmäistä kertaa kahdella tehtaalla. Useimmilla konsernin alueilla saatiin pitkäaikaisia sateita koko kampanjan ajan, mikä vaikeutti sadonkorjuuta, logistiikkaa ja käsittelyä.
18.01.2018|RSS|

Kampanjan päättyessä Nordzucker on käsitellyt 13 tehtaalla yhteensä noin 17 miljoonaa tonnia sokerijuurikkaita (edellisvuonna 15). Useimmilla tehtailla käsittely on jo päättynyt. Tämänvuotinen sato on yleisesti ottaen hyvä. Joillakin alueilla on saavutettu jopa erittäin hyvä sato.

Schladenissa (Saksassa) ja Nykøbingissä (Tanskassa) käsiteltiin nyt ensimmäistä kertaa luomusokerijuurikkaita lyhytkestoisessa esivarastoitujen juurikkaiden kampanjassa. Näin olemme saaneet kokemuksia todellisista olosuhteista.

”Tehtaamme ovat toimineet erittäin luotettavasti, vaikka tämä kampanja olikin meille aikamoinen haaste”, kertoo tuotantojohtaja Axel Aumüller. ”Tehtaidemme tiimeillä oli kädet täynnä töitä sokerijuurikkaiden mukanaan tuoman epätavallisen runsaan maa-aineksen kanssa. Tämä vuosi on jälleen osoittanut, että jatkuvat investoinnit laitoksiimme ovat kannattaneet. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta emme joutuneet kärsimään mistään suuremmista häiriöistä”, jatkaa Aumüller.

”Olemme saaneet ilahduttavan runsaan sadon – huolimatta lähes kaikkia alueita vaivanneista runsaista sateista. Yhteistyö viljelijöiden, palveluntarjoajien ja AgriCenterin kesken on sujunut erinomaisesti. Siitä huolimatta, että sää aiheutti monia pullonkauloja, kaikki toimipaikat ovat onnistuneet tekemään kaiken kaikkiaan onnistuneen kampanjan”, sanoo maatalousjohtaja Lars Gorissen. Hän korostaa: ”Sokerijuurikas on kilpailukykyinen – sen ovat osoittaneet juuri tällaisina haastavina vuosina saadut hyvät sadot.”

 

Tulosten yhteenveto maittain:

Saksa
Saksan viiden tehtaan sateiden vaivaama kampanja päättyy keskimäärin 127 päivän jälkeen. Satoa on saatu noin 14 tonnia hehtaarilta (edellinen vuosi: 13,5), mikä on hieman edellisvuotta parempi. Tosin suuriakin alueellisia eroja on. Jatkuvien sateiden ja joillakin pelloilla vallinneiden vaikeiden olosuhteiden vuoksi kaikkia sokerijuurikkaita ei ole saatu korjattua.

Tanska
Tanskan kampanja sujui hyvin siitä huolimatta, että sää vaikeutti sokerijuurikkaiden korjuuta ja sokerijuurikkaiden toimitukset tehtaille olivat ajoittain tiukassa. Tehtaat Nakskovissa ja Nykøbingissä työskentelivät tasaisella tahdilla keskimäärin 113 päivän ajan käsitellen keskimääräistä satoa tammikuun 8. päivään saakka. Sokerijuurikkaat oli saatu istutettua keväällä hyvissä olosuhteissa. Runsassateinen ja vain vähän auringonvaloa tarjonnut kesä ja syksy tuottivat satoa lopulta 12,4 tonnia (edellinen vuosi:  12,8). Tämä on hieman viisivuotista keskiarvoa alhaisempi.

Ruotsi
Örtoftan tehtaan kampanja on muutamista haasteista huolimatta onnistunut. Kampanja kestää tänä vuonna noin 118 päivää ja päättyy todennäköisesti 19. tammikuuta. Satoa saatiin 10,6 tonnia hehtaarilta, mikä on hieman viisivuotisen arvon alapuolella. Epätavallisen pitkää kylvökautta maalis-/huhtikuussa seurasivat sokerijuurikkaalle edulliset kasvuolosuhteet kesän aikana. Syksyllä sadonkorjuuta haittasivat myös Ruotsissa voimakkaat sateet.

Suomi
Säkylän tehdas päätti kampanjansa konsernin ensimmäisenä tehtaana jo 2. joulukuuta 2017 käsiteltyään keskimääräisen vajaan kuuden tonnin sadon hehtaarilta (edellinen vuosi: 6,8). Kampanjan alkuvaiheen runsaat sateet vaikuttivat käsittelyn ensimmäisiin viikkoihin. Ensimmäistä kertaa sokerijuurikkaita kuljetettiin 24 tuntia vuorokaudessa. Lähes ilman häiriöitä sujunut käsittelyvaihe kesti yhteensä 60 päivää.

Liettua
Liettuan tehdas Kedainiaissa toimi suurella teholla 106 kampanjapäivän ajan joulukuun 26. päivään saakka. Pohjoismaiden tavoin Liettuan viileä kevät myöhästytti kylvöä noin kahdella viikolla. Erittäin märkä kesä ja märät olosuhteet sadonkorjuun aikana aiheuttivat joitakin haasteita kampanjan kuluessa. Satoa saatiin noin 9,7 tonnia hehtaarilta (edellinen vuosi: 11,7), mikä on hieman viisivuotista keskiarvoa alhaisempi.

Puola
Puolassa sateet ovat haitanneet merkittävästi niin satoa kuin sokerijuurikkaiden kuormaamistakin. Märän maaperän vuoksi joitakin alueita jäi kokonaan korjaamatta. Tämänvuotinen sato on 12,2 tonnia hehtaarilta eli hyvää keskitasoa (edellinen vuosi: 12,8). Kampanja päättyy keskimääräisen 124 kampanjapäivän jälkeen todennäköisesti 23. tammikuuta 2018.

Slovakia
Sokerijuurikkaan kasvuvaiheessa vallinnut pitkäaikainen kuivuus jätti jälkensä Slovakiassa: 93 kampanjapäivän jälkeen käsittely päättyi 6. tammikuuta Trenčianska Teplán tehtaalla hieman keskimääräistä pienempään satoon eli 9,3 tonnia hehtaarilta (edellinen vuosi: 12,7). Kampanja päästiin aloittamaan vasta 2. lokakuuta johtuen runsaista sateista ja epäedullisista korjuuolosuhteista.

Palaa edelliselle sivulle