Olet tässä:

Säilörehu

(Melassi ja juurikasleike apuna säilörehun valmistuksessa)

Viherrehun säilöminen on syrjäyttänyt perinteisen tavan kuivata heinää talvirehuksi. Kun rehu otetaan talteen säilömällä, ei korjuuajankohdan sääolosuhteilla ole niin suurta merkitystä, ja säilörehun on todettu olevan maidontuotannon kannalta tehokkaampaa.

Säilöminen perustuu käymisprosessiin, jonka aikana muodostuu maitohappoa. Maitohappo on luonnon oma säilöntäaine. Rehumassassa olevat maitohappobakteerit lisääntyvät hapettomissa olosuhteissa, ja pakkaamalla säilöttävä massa mahdollisimman tiiviisti, niille järjestetään suotuisat kasvuolosuhteet. Säilörehu voidaan pakata pyörö- tai kanttipaaleihin, pitkiin ”makkarapaaleihin”, aumaan, laaka- tai tornisiiloon, pääasia kuitenkin on, että ilma puristetaan massasta huolellisesti.

Aina ei oikeita olosuhteita saavuteta ilman apua. Massan liian alhainen sokeripitoisuus estää maitohappobakteereja lisääntymästä. Massa voi olla liian märkää, ja väärät bakteerit lisääntyvät ja pilaavat rehun. Sokeripitoisuutta voidaan kohottaa lisäämällä massaan melassia, ja melassi myös sitoo massaa tiiviimmäksi. Liian märästä massasta saa ihanteellisen kasvualustan hyödyllisille bakteereille lisäämällä siihen puristettua sokerijuurikasleikettä, joka sitoo itseensä ylimääräisen veden.