Olet tässä:

Sokeri - makeutta luonnosta

Sokeri on aito ja alkuperäinen luonnontuote: kaikki kasvit sisältävät sokeria. Sokeri syntyy kasvien vihreissä osissa yhteyttämisilmiön seurauksena. Tarvitaan vain vettä, hiilidioksidia, ja – auringon energiaa. Aurinko on kaiken alku, ja on aivan totta, että nauttimamme sokeri on talteen otettua, luonnon meille tarjoamaa auringon energiaa.

On kuitenkin vain kaksi kasvia, jotka sisältävät niin paljon sokeria, että sitä kannattaa erottaa kasvista teollisesti: sokerijuurikas ja sokeriruoko.

Nordic Sugarin tuottama sokeri saadaan suurimmaksi osaksi sokerijuurikkaista. Sokerijuurikas on juures, jolla on rehevät, vihreät lehdet. Pellolla kasvaessaan se imee maaperästä vettä ja tärkeitä ravinteita. Yhteyttämisessä syntyvä sokeri kulkeutuu kasvin juureen, itse juurikkaaseen. Sokerijuurikkaassa ja sokeriruo’ossa on samaa sokeria, sakkaroosia, ja sokerijuurikkaassa sitä on 17-19 prosenttia juurikkaan painosta. Juurikas sisältää monien muiden aineiden ohella myös mineraaleja, vitamiineja ja aminohappoja, ja loput, noin 75 prosenttia, on vettä.

Sokerijuurikkaasta kiteeksi

Tuotantoon käytettävät sokerijuurikkaat on viljelty mahdollisimman lähellä sokeritehdasta. Varmistaakseen korkean laadun ja varman, kestävän viljelyn, Nordzucker toimii läheisessä yhteistyössä juurikkaanviljelijöiden kanssa. Lue lisää...

Kun juurikassato on korjattu, juurikkaat kuljetetaan tehtaalle, missä sokerin erottaminen juurikkaista tapahtuu. Juurikkaat pestään, leikataan ja uutetaan kuumalla vedellä. Kuuma vesi avaa sokeria sisältävän solukon, ja sokeri purkautuu soluista veteen. Näin syntyy sokerimehua, josta poistetaan maa-aineshiukkaset ja bakteerit lisäämällä ensin hieman sammutettua kalkkia, ja sitten hiilidioksidia. Lopuksi kalkki suodatetaan pois. Kaikki sokeritehtaat valmistavat itse käyttämänsä sammutetun kalkin ja hiilidioksidin kalkkikiveä polttamalla.

Puhdistettua mehua keitetään suurissa keittimissä, jolloin vesi poistuu höyrystyneenä ja mehun sokeripitoisuus nousee. Mehuun lisätään siemeneksi tomusokeria, jonka pienten kiteiden ympärille mehussa oleva sokeri kiteytyy. Syntyneet sokerikiteet ja jäljelle jäävä köyhtynyt mehu erotetaan toisistaan linkoamalla. Tuloksena on kaikkien tuntema valkoinen kidesokeri, joka kuivuttuaan on valmista viemään meitä kohti makeampaa elämää.

Perehdy sokerintuotantoomme tästä.

Tiesitkö, että...

Yhdestä sokerijuurikkaasta saadaan 30 sokeripalaa.

Sokerikide on väritön, kuten lumihiutale, mutta valon heijastuminen kiteen pinnasta saa sokerin näyttämään valkoiselta. 

Ruokosokerin sisältämät luonnolliset makuaineet ja melassi antavat sille sen tumman värin ja aromikkaan maun.

Valikoimaamme kuuluu yli 250 erilaista sokerituotetta.

Nordzuckerin tehtailla käsitellään vuosittain noin 18 miljoonaa tonnia sokerijuurikkaita.

 

Sokerinkulutus Pohjoismaissa on pysynyt melko vakiona viimeiset 50 vuotta.