Olet tässä:

Sokerijuurikkaasta sokeriksi

Sokerijuurikkaasta kiteeksi

Tuotantoon käytettävät sokerijuurikkaat on viljelty mahdollisimman lähellä sokeritehdasta. Varmistaakseen korkean laadun ja varman, kestävän viljelyn, Nordzucker toimii läheisessä yhteistyössä juurikkaanviljelijöiden kanssa. Lue lisää...

Kun juurikassato on korjattu, juurikkaat kuljetetaan tehtaalle, missä sokerin erottaminen juurikkaista tapahtuu. Juurikkaat pestään, leikataan ja uutetaan kuumalla vedellä. Kuuma vesi avaa sokeria sisältävän solukon, ja sokeri purkautuu soluista veteen. Näin syntyy sokerimehua, josta poistetaan maa-aineshiukkaset ja bakteerit lisäämällä ensin hieman sammutettua kalkkia, ja sitten hiilidioksidia. Lopuksi kalkki suodatetaan pois. Kaikki sokeritehtaat valmistavat itse käyttämänsä sammutetun kalkin ja hiilidioksidin kalkkikiveä polttamalla.

Puhdistettua mehua keitetään suurissa keittimissä, jolloin vesi poistuu höyrystyneenä ja mehun sokeripitoisuus nousee. Mehuun lisätään siemeneksi tomusokeria, jonka pienten kiteiden ympärille mehussa oleva sokeri kiteytyy. Syntyneet sokerikiteet ja jäljelle jäävä köyhtynyt mehu erotetaan toisistaan linkoamalla. Tuloksena on kaikkien tuntema valkoinen kidesokeri, joka kuivuttuaan on valmista viemään meitä kohti makeampaa elämää.

Perehdy sokerintuotantoomme tästä