Olet tässä:

Säilyvyys

Sokerin säilöviä ominaisuuksia hyödynnetään muun muassa hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa. Säilönnän tarkoituksena on estää elintarvikkeita pilaavien mikrobien kasvu sekä patogeenisten eli tautia aiheuttavien mikrobien esiintyminen.

Mikrobit tarvitsevat kasvaakseen vettä, jota ne imevät solujen uloimman kerroksen kautta. Jos elintarvikkeen sokeripitoisuus nostetaan tietylle tasolle, sokeri sitoo riittävästi vettä estääkseen mikrobien kasvun, sillä ”vapaan” veden saatavuus vähenee ja sitä kuvaava veden aktiivisuusarvo alenee. Mitä alhaisempi veden aktiivisuus on, sitä kauemmin tuote säilyy.

500 g sokeria/1 kg marjoja tai hedelmiä vastaa veden aktiivisuusarvoa 0,97. Suhde 1 kg sokeria/ 1 kg marjoja tai hedelmiä alentaa veden aktiivisuusarvon 0,92:een. Kun seos keitetään, tämä määrä sokeria estää homeen muodostumisen.

Liuennut sokeri myös kasvattaa osmoottista painetta, mikä heikentää mikrobien kasvumahdollisuuksia. Kun pH-arvon, veden aktiivisuuden ja lämpötilan yhdistelmä on mikrobeille mahdollisimman epäedullinen, säilöntäaineiden käyttöä voidaan vähentää. Sokerilla voi olla tässä yhteydessä merkittävä rooli.