Olet tässä:

Väri

Sokeri tekee monista elintarvikkeista houkuttelevan värisiä. Tämä voi johtua karamellisoitumisesta, Maillardin reaktiosta tai sokerin kyvystä säilyttää elintarvikkeen väri.

Maillardin reaktio (sokerin ja aminohappojen välillä) antaa esimerkiksi leivälle, kahville, lämpimille jälkiruoille ja kakuille ruskean värin ja vaikuttaa niiden makuun. Maillardin reaktio on erittäin monimutkainen. Sen seurauksiin kuuluu pigmentoituminen, joka aiheuttaa värin ja aromin muodostumisen. Karamellisoitumisella tarkoitetaan sokerin hajoamista lämmön vaikutuksesta. Hajoaminen alkaa, kun sokeriliuos kuumennetaan yli 100 °C:n lämpötilaan.

Karamellisoitumisen voimakkuus riippuu kuumennuslämpötilasta ja pH-arvosta. Kuumennettaessa sokerimolekyylit hajoavat, minkä jälkeen niiden hajoamistuotteet reagoivat toistensa, veden ja vielä hajoamattoman sokerin kanssa ja muuttuvat hennon ruskeita, makealta maistuvia molekyylejä sisältäväksi massaksi. Muun muassa karamellikastikkeen ja karamellivärin valmistus perustuu karamellisoitumiseen.

Karamelliväri on elintarvikeväri, jota valmistetaan yleensä kuumentamalla emäksisiä sokeriliuoksia, kunnes ne karamellisoituvat. Karamelliväriä voidaan käyttää virvoitusjuomissa, oluessa, makeistuotteissa, keitoissa ja kastikkeissa.

Riittävä määrä sokeria parantaa selvästi hillojen ja marmeladien värin säilyvyyttä.