Olet tässä:

Juurikkaan puhtaus ja laatu erinomainen käyntikaudella 2018

Juurikassokerin tuotantokausi 2018 on juuri päättynyt Säkylän tehtaallamme. Juurikassato jäi hieman viiden vuoden keskiarvosta, mutta oli haastavasta kesästä huolimatta kohtuullinen. Kuivan kesän ja nostokauden suosiollisen sään ansiosta tehtaan vastaanottama juurikas oli ennätyksellisen puhdasta.
12.12.2018|RSS|

Sokerijuurikkaan sato oli tänä vuonna 34,7 tonnia hehtaarilta. Tämä on hieman alle viiden vuoden keskiarvon, joka on 38 tonnia hehtaarilta. Päättyneelle kasvukaudelle oli tyypillistä suuret alueelliset vaihtelut satotasossa.

- Juurikkaan sato vaihtelee tavallisestikin paljon viljelyaluiden välillä, mutta tänä vuonna vaihtelu on ollut poikkeuksellisen suurta. Alueilla, joilla ei saatu vettä,  hehtaarisato jäi vain noin 20 tonnin paikkeille, kun taas sadetta saaneilla alueilla hehtaarisato on paikoin reilusti yli 40 tonnia, muutamilla tiloilla jopa yli 60 tonnia, maatalousjohtaja Tero Tanner sanoo.

Tehtaalle toimitetun juurikkaan puhtaus ylitti reilusti viiden vuoden keskiarvon: puhtausprosentti oli 91,7, kun viiden vuoden keskiarvo on 87,5 %.

Sokerin tuotantoprosessi Säkylän tehtaalla sujui tänä vuonna erittäin hyvin. Tehdas oli käynnissä 50 vuorokautta ja juurikkaan laatu pysyi koko käyntikauden ajan erittäin tasaisena. Aivan käynnin lopussa tehtaalle saatiin muutamia pakkasen puraisemia juurikaskuormia, mutta nämäkin juurikkaat saatiin hyvin käsiteltyä.

Käyntikaudelle oli asetettu merkittäviä energiansäästötavoitteita ja näihin tavoitteisiin päästiin.

- Energiankulutus oli tänä vuonna erittäin alhainen, varmasti yksi alhaisimmista koskaan tehtaan historiassa. Optimoimme tuotantoprosessiamme niin, että saimme valmistettua sokerin vähemmällä liuotuksella ja haihduttamisella, lisäksi kalkin käyttö oli todella vähäistä, tehdaspäällikkö Veli-Pekka Salonen kertoo.

Lisätietoja antavat:
Sune Berghäll, Tehtaanjohtaja, Säkylän sokeritehdas, puh. +358 104315411
Tero Tanner, Maatalousjohtaja, puh. +358 405436873

Palaa edelliselle sivulle