Olet tässä:

Nordzuckerin kampanja 2018/2019 alkaa

Odotettavissa keskimääräistä heikompi sato
30.08.2018|RSS|

Tämänvuotinen sokerikampanja alkaa Nordzucker-konsernissa 12. syyskuuta. Kova kuivuus myöhästyttää kampanjan alkua tehtaissa ja sadossa on odotettavissa tänä vuonna suuria alueellisia eroja. Yleisesti ottaen Nordzucker odottaa sadon olevan keskimääräistä pienempi. Kampanja päättyy tammikuussa 2019.

Tämän satokauden ensimmäiset sokerijuurikkaat käsitellään Chełmżan tehtaalla Puolassa ja Trenčianska Teplássa Slovakiassa alkaen 12. syyskuuta.  Konsernin muissa maissa tehtaat aloittavat sokerintuotannon seuraavien päivien aikana vaiheittain. Kaikki konsernin tehtaat ovat toiminnassa 9. lokakuuta mennessä. Nordzuckerin kampanja alkaa siis viikkoa myöhemmin, mikä johtuu useimmilla viljelyalueilla kesäkuukausien aikana vallinneesta äärimmäisestä kuivuudesta. Esivarastoidun paksumehun kampanja on aloitettu Nordstemmenissä 28. elokuuta.

Hieman myöhässä tehdyn kylvön jälkeen sokerijuurikkaiden kasvu pääsi hyvään vauhtiin lämpimän sään myötä ja kuroi näin umpeen kylvön myöhästymisen. Kesän aikana ei monin paikoin saatu lainkaan sateita. Kuivuus tuntui erityisesti osissa Tanskan, Ruotsin, Puolan ja Saksan viljelyalueita. Sitä vastoin Slovakiassa ja Liettuassa sokerijuurikkaat kasvoivat tyydyttävästi hyvissä olosuhteissa sateiden ollessa riittäviä. Kaikissa maissa koeperkaukset osoittivat suuria alueellisia eroja odotettavissa olevan sadon suhteen. Se vaikeuttaa ennusteiden tekemistä merkittävästi.

Lars Gorissen, toimitusjohtaja, vahvistaa: ”Yleisesti ottaen odotamme sadon olevan keskimääräistä pienempi. Voimakas kuivuus on ollut suuri haaste viljelijöille. Sen ovat jo monin paikoin osoittaneet viljan ja rapsin satomäärät. Me olemme reagoineet huolestuttavaan tilanteeseen ja aloittaneet kampanjan noin viikkoa myöhemmin. Saksassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa olemme lisäksi maksaneet osan juurikastilityksistä jo etukäteen, jotta voimme auttaa parantamaan maksukykyä.”

Nykyisestä markkinatilanteesta Gorissen toteaa: ”Maailmanmarkkinoiden ja EU:n ylitarjonta ovat johtaneet sokerin massiiviseen hinnanlaskuun. EU:ssa kilpailun vääristyminen johtuen suurten tuottajamaiden harjoittamista kytkymaksuista ja avustuksista luo hintoihin edelleen painetta. Tästä huolimatta sokerijuurikas on edelleen tärkeä satotuote viljelijöille ja sen merkitys on tärkeä vuoroviljelyssä. Se vaikuttaa myös nykyisissä olosuhteissa viljelijöiden tuloihin – ja siinä on edelleen tuottopotentiaalia.”

Myös tänä vuonna käsitellään luomusokerijuurikkaita luomusokerin tuottamiseksi. Nordzucker on laajentanut näitä viljelyalueitaan tänä vuonna merkittävästi ja tehnyt uusia sopimuksia Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Liettuassa. Luomusokerin tuotanto tapahtuu Schladenin, Kedainiain ja Nykøbingin tehtailla.

Kampanja päättyy tammikuussa

Axel Aumüller, tuotantojohtaja, korostaa: ”Me olemme tietoisia peltojen tilanteesta. Jotta tilanteet voidaan huomioida myös tuotannossa, tehtaat aloittavat kampanjan hyvin eri aikoihin. Kampanja päättynee tammikuussa.”

Yleisesti ottaen Aumüller pitää kaikkien maiden tehtaita hyvin valmistautuneina: ”Olemme investoineet varastoihin ja logistiikkalaitoksiin, energiataloudellisuuteen ja asiakaspalveluun. Tehtaidemme toimintakyky on myös tulevaisuudessa etusijalla. Me aiomme jatkossakin toimia ja investoida jatkuvasti mutta joustavasti markkinatilanteen mukaan.”

Lisätietoja antavat:
Sune Berghäll, Tehtaanjohtaja, Säkylän sokeritehdas, puh. +358 104315411
Tero Tanner, Maatalousjohtaja, puh. +358 405436873

Tässä vielä yleiskatsaus Nordzuckerin kaikkien tehtaiden kampanjan 2018/2018 aloituspäiviin:

Country Factory Start of campaign
Saksa Clauen 15. syyskuuta
  Klein Wanzleben expected 18. syyskuuta
  Nordstemmen 19. syyskuuta
  Schladen 18. syyskuuta (luomusokerijuurikkaat)
  Ueltzen 21. syyskuuta
Tanska Nakskov 25. syyskuuta
  Nykøbing 9. lokakuuta (luomusokerijuurikkaat)
Ruotsi Örtofta 25. syyskuuta
Suomi Säkylä 4. lokakuuta
Liettua Kėdainiai 15. syyskuuta (luomusokerijuurikkaat)
Puola Chełmża 12. syyskuuta
  Opalenica 25. syyskuuta
Slovakia Trenčianska Teplá 12. syyskuuta
Palaa edelliselle sivulle